top of page

The internet of things

Wat is het?

 

The internet of things bestaat al langer dan vandaag, maar in de volgende jaren zal het pas écht tot uiting komen.

Het internet der dingen staat voor het verschijnsel dat steeds meer voorwerpen gekoppeld worden aan het internet en dus aan elkaar.

 

Kledingproducenten volgen de retailroute van hun spijkerbroek dankzij een piepklein chipje dat ze in de jeans verstopt hebben. Boeren gebruiken 'smart sensors' om hun oogst via internet te monitoren. Meteorologen voorspellen orkanen op basis van meetstations over de hele wereld. En autoproducenten werken aan auto's die met behulp van sensoren zelfstandig rijden.

 

Gebruik consument

 

Het bedrijfsleven maakt dankbaar gebruik van het internet of things. Maar ook voor de gewone consument is er inmiddels genoeg op de markt. Via internet kijk je de nieuwste Amerikaanse tv-series op de Smart TV. Een met internet verbonden thermostaat maakt het mogelijk om vanaf je vakantiebestemming de temperatuur thuis te regelen. Een Google Glass zet de mogelijkheden van internet letterlijk op het netvlies. En een horloge met GPS geeft inzicht in je persoonlijke sportieve prestaties.

Het internet of things biedt oneindig veel mogelijkheden. Volgens experts staan we aan het begin van een revolutie. Veel producten die verbonden zijn met internet zijn nu nog duur, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd. Computers, platte tv's en digitale fotocamera's waren voor de meeste mensen vroeger immers ook te duur.

 

Zijn er ook nadelen?

 

Het verlies van privacy wordt gezien als een groot nadeel van het internet der dingen. Als vrijwel elk apparaat dat we gebruiken verbonden is met internet, blijft er weinig van onze privacy over. Alle data worden verzameld in databases, en blijft daar 'voor altijd' staan. Bedrijven vinden steeds nieuwe technieken om deze databases naar hun hand te zetten.

bottom of page